Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Top 3 Debatlessen 2012

De afgelopen maanden was er iedere week wel één: een debat met politici. Eerst kruisten partijheren in eigen land de degens en afgelopen week was het laatste debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Tijdens al die debatten vlogen de slogans, directe aanvallen en argumenten u om de oren. Maar wat kunt u nu echt leren van al dat gediscussieer? De drie belangrijkste debatlessen van 2012 op een rij.

Les 3: Oefen uw serieuze blik

Zowel Biden als Roemer had er last van: hun glimlach. Later kreeg ook Rutte het verwijt dat hij alles maar weglachte. Hoewel de lach bij alle drie een andere oorzaak had (volgens Grunberg kwam die van Rutte  voort uit onderdrukte agressie), is één ding duidelijk: zorg dat u in deze crisistijd uw serieuze blik geoefend hebt. Anders berokkent u uw ethos namelijk schade. Bidens lach was trending topic op Twitter en mensen vonden hem minder sympathiek. Rutte en Roemer leken met hun lach de verkiezingen en crisis af te doen als een spel.

Les 2: Ken uw feiten

In Nederland waren het de factcheckers, in Amerika was het debatleidster: ze ontmaskerden de leugens van politici. Het was hét moment van het tweede debat tussen Romney en Obama: een discussie over het al dan niet veroordelen van de aanval op de ambassade in Benghazi als een ‘act of terror’. De debatleidster gaf Obama uiteindelijk gelijk. 

In Nederland domineerde de factcheck het debat. Feitencheckers verschenen in alle programma’s, Roemer haalde de factcheckers zelfs aan ‘Anders krijg ik de feitencheck er weer overheen’ en Samsom verweet Rutte dat hij loog. Al met al genoeg reden om verdachtmakingen te voorkomen: zorg daarom dat u uw feiten kent.Les 1: Ga uit van een goede tegenstander en van uw eigen verhaal

Roemer hield nauwelijks rekening met Samsom, Obama vertrouwde op de geringe steun voor Romney en Rutte moest op het laatste moment toch nog flink aan de bak. Een belangrijke les die u hieruit kunt leren: ga uit van een goede tegenstander. Zorg dat u tot de tanden toe bewapend bent, want onderschatting blijkt de grootste valkuil.

Bereid u daarom goed voor, ook op een zeer overtuigende tegenstander. Als het meevalt, kunt u wat voorbereide punten op zak houden. En als het tegenvalt, bent u in ieder geval voorbereid. Onderbouw uw argumenten, zorg voor goede metaforen én concentreer u op uw eigen verhaal. 

Vooral dat laatste is erg belangrijk: het zorgde ervoor dat de PvdA onverwachts de winnaar werd. Diederik Samsom vertelde tijdens de campagne steeds zijn eigen verhaal, en was uiteindelijk een grote winnaar tijdens de verkiezingen.

Karin Pijper

Datum: 30-10-2012

|