Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

3 Kijktips voor de kerstvakantie

De komende vrije dagen gebruikt u uw tijd vast om energie op te doen voor het nieuwe jaar. Even bijkomen, uitrusten, genieten. Investeer in ieder geval tijd in iets waar u weer inspiratie van krijgt, is ons advies. Om u daarbij te helpen selecteerden we drie kijktips, waarvan u er twee kunt bekijken waar en wanneer u wilt. En geen zin om te kijken? Lees dan in dit artikel de belangrijkste tips!

The first follower

In de eerste kijktip laat Derek Sivers zien hoe een beweging start. Hoe krijg je mensen mee? Hij gebruikt een filmpje waarin iemand een nogal 'vreemd' plan heeft en toch iedereen meekrijgt. Cruciaal blijkt de eerste volger. Dat is degene die het meeste te verliezen heeft. Les uit deze talk: koester u eerste volger(s) als u een nieuw plan hebt.

The secret structure

Nancy Duarte legt in haar presentatie uit wat de structuur is van alle geweldige speeches. Ze laat aan de hand van een tekening zien hoe je vanuit het nu met een grote sprong naar de toekomst moet. Dat moet je als een zeiler verschillende keren doen om eventuele weerstand te overwinnen en in je eigen voordeel te gebruiken.

Het laatste onderdeel van een goede speech is de 'call for action'. Het einde moet een utopisch en dramatisch beeld laten zien: het eindresultaat van jouw boodschap, idee. Dat beeld gaat samen met de oproep tot meedoen.

Nancy geeft in haar speech nog allerlei andere adviezen: gebruik visuele technieken om je publiek te boeien, benut metaforen en sta model voor de emoties die je wilt hebben. Al met al is deze lezing een mooi college speeches geven.

Pieken en peilingen

Dichterbij huis kunt u aanstaande zondag kijken naar een documentaire over de SP-campagne. Waarom is deze zo dramatisch verlopen? Wat gebeurde er in de roerige verkiezingsmaanden? U kunt het allemaal bekijken op zondagavond 23.10 uur op Nederland 1.

Een conclusie die we al kunnen trekken: een goede speechschrijver, een strategische adviseur en/of een communicatiespecialist blijken nog steeds broodnodig. Dat geeft ons in ieder geval een mooie boodschap voor het nieuwe jaar: er is genoeg te doen!

Karin Pijper

Datum: 20-12-2012

|