Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Tell, tell, tell: vertel alles driemaal!

Vorige week bespraken we de klassieke drieslag: al het goede komt in drieŽn. Dat geldt ook voor de structuur van uw betoog. Wilt u uw publiek echt bij de les houden? Werk dan met een andere gouden drieslag: de three Tís. Tell, tell, tell. Deze week: T1! De andere tell and tell bespreken we de komende twee weken.

Kapstok

kapstokOnderzoek heeft aangetoond dat uw luisteraars (en ook uw lezers!) informatie beter onthouden als ze van tevoren een kapstok hebben gekregen. Op die manier kunnen ze de nieuwe informatie beter plaatsen en is de kans dat uw publiek de informatie onthoudt groter. Daarom is het belangrijk in uw speech of pleidooi uw publiek van tevoren een duidelijke kapstok te geven.

Aankondigen

Kondig in uw inleiding of aan het begin van uw speech daarom kort aan wat uw publiek kan verwachten. Dit kan op allerlei manieren: geef een korte agenda, som de diverse onderdelen van uw betoog op, presenteer de structuur met een Powerpointslide of schrijf de onderdelen die aan bod gaan komen even op.

TellÖ

Met alleen aankondigen bent u er natuurlijk niet. U moet uw kapstok wel van jassen, tassen en sjaals gaan voorzien. Met andere woorden: in uw uiteindelijke verhaal hangt u steeds nieuwe informatie aan de geschetste kapstok. Hoe u dat het beste kunt doen, hoort u volgende week.

|