Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Ook McCain is geen Mac!

Volgens de laatste berichten ligt Obama in de race om het Witte Huis 6 procent voor op zijn rivaal McCain. Waarmee verdient hij die voorsprong: zijn speechtalent, zijn personality, zijn aantrekkingskracht op jongeren en vrouwen? Of is het wellicht zijn website?

www.barackobama.com

In alle analyses over de overtuigingskracht van Obama lees je steeds weer dezelfde dingen: hij beschikt over een enorm charisma, want hij is een begenadigd spreker, hij ziet er goed uit en hij weet grote groepen kiezers (met name vrouwen en jongeren) aan zich te binden. Maar er is meer. Een aspect dat onderbelicht blijft in alle analyses, is de overtuigingskracht van een van Obamaís belangrijkste communicatiemiddelen: zijn website. homepage obama

Over Macís en gewone pcís

En juist die website is vanuit overtuigingsperspectief zo interessant. De strijd tussen Hillary Clinton en Obama was voor de New York Times enige tijd geleden aanleiding om hun respectievelijke sites eens aan een onderzoek te onderwerpen. De conclusie? Hillary is een pc, Obama is een Mac! En Macs hebben een grotere aantrekkingskracht dan pcís, in ieder geval op de jongere generatie.

Communiceren met de iPod-generatie

Designexperts roemen de rust op www.barackobama.com. De site zit harmonieus in elkaar: er is veel gebruikgemaakt van witte ruimtes, de navigatiebalk is helder en doet sterk denken aan de populaire iTunes-site. Alle onderdelen lijken feilloos met elkaar geÔntegreerd, net als bij een Apple-programma. Voeg daarbij de zachtblauwe kleurstelling en het jeugdige karakter, en de hele site is compleet. Communiceren met de iPod-generatie, dat is wat Obama doet. Clintons site daarentegen is druk, schreeuwerig, ouderwets en rommelig.

McCain: Mac of pc?

En dan John McCain. Hoe komt zijn website er in dit licht vanaf? Een vergelijking van de beide homepages zegt eigenlijk al genoeg: zacht en rustig blauw versus hard en schreeuwerig blauw, overzicht versus chaos, relatief veel witte open ruimte versus volgepropt beeld, 1 navigatiebalk tegenover 3 (!), geen banners en buttons versus heel veel banners en buttons en zo kunnen we nog even doorgaan. homepage mccain

Nee, qua aantrekkelijkheid van de site mag de conclusie helder zijn: ook John McCain is geen Mac! De site van Obama onderscheidt zich duidelijk qua helderheid, inzichtelijkheid en daarmee zeker ook qua overtuigingskracht van die van McCain. Of dat Obama echt in het Witte Huis zal helpen? Geen idee. Maar de uitslag is in dit geval absoluut helder:  www.barackobama.com tegen www.johnmccain.com: 5-0.

Henri Raven

Datum: 11-08-2008

|