Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Het jachtseizoen is geopend: op de man spelen!

Een van de beroemdste drogredenen is zonder twijfel de persoonlijke aanval. Door iemand persoonlijk aan te vallen, tacklet iemand een serieuze gesprekspartner. Iemand speelt de man in plaats van de bal. En hoe gevaarlijk is deze drogreden van de persoonlijke aanval (drogreden ad hominem)? Vraag dat maar aan voormalig vice-presidentskandidaat: Sarah Palin.

Naaktfoto’s en onechte baby's

Nadat Sarah Palin bekendmaakte dat ze running mate van John McCain was, rolden de persoonlijke aanvallen over elkaar heen. Het modder gooien was direct begonnen. Sarah Palin vice-president? Dat zou een ramp zijn. Allereerst toonde de Britse tabloid News of the World naaktfoto’s van de ex-miss. En al snel lazen we op dailykos.com dat haar zoontje Trig, die het syndroom van Down heeft, niet Palins eigen kind zou zijn.

Weg positief imago

Ondanks het feit dat beide verhalen onzin bleken, was het positieve imago van Palin weg. De naaktfoto's bleken al snel niet echt, maar de twijfel was gezaaid. Bovendien ging de discussie niet meer over haar kandidaatschap, maar over hele andere dingen.

De discussie over het kind bleef bijvoorbeeld lange tijd het nieuws beheersen. Allerlei argumenten passeerden de revu: zo was mevrouw Palin op geen enkele foto duidelijk zwanger (en haar dochter had duidelijk wel een buikje!) en ze ging drie dagen na haar bevalling alweer aan het werk! En dat bij een kind dat zoveel extra zorg nodig heeft! Schande! De bewijzen stapelden zich op en zelfs Aaf Brandt Corstius begon te twijfelen in NRC Next.

Word een goede jager!

Gelukkig zijn we niet allemaal vice-presidentskandidaten. En zijn de persoonlijke aanvallen waar wij ons tegen moeten verweren, een stuk minder heftig. Maar toch: hoe reageer je als iemand je 'dom' of 'incompetent' noemt?

Word zelf een goede jager! Probeer u zoveel mogelijk te richten op de inhoud. Ga vooral niet in discussie over de beschuldiging, want dan laat u uzelf als prooi behandelen. Heel concreet kunt u bijvoorbeeld zeggen: 'We zijn vandaag bij elkaar om een goede oplossing te zoeken. De oplossing van mijn gesprekspartner is om mij een idioot te noemen. Hebt u het idee dat we hier verder mee komen?' En dan uw eigen oplossing nogmaals te bespreken.

|