Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Kruis de degens

Een van de mooiste zinnen van de afgelopen weken was er weer eentje. De klassieke kruisstelling oftewel het chiasme. Deze week in Tip van de week een van de mooiste stijlfiguren.

Chiasme

Een kruisstelling is de opbouw van een zin of woordgroep volgens de formule: ABBA. Een van de bekendste chiasmes is: dames en heren, jongens en meisjes. De vrouwen staan voorop en achteraan (AA) en daarbinnen vinden we alle personen van het mannelijke geslacht (BB). Het woord chiasme is afkomstig van chi, wat voor kruis staat (X). Met dit symbool ziet u direct hoe het chiasme opgebouwd is.

Toepassing

Chiasmes bedenken is natuurlijk geen eenvoudige taak. En ‘dames en heren, jongens en meisjes’ is inmiddels zo ingeburgerd, dat daar niet echt een extra kracht vanuit gaat. Maar als u een mooi chiasme hebt gevonden, dan biedt dat direct veel overtuigingskracht. Zo is de centrale slogan van Warchild: ‘Je kunt een kind uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind?’

Mooiste zin van de week

Bovendien kunt u uw chiasme extra overtuigingskracht geven door daarin uw centrale boodschap te verpakken. Net zoals Sarah Palin deze week deed, of haar speechschrijver:

 “ In politics, there are some candidates who use change to promote their careers. And then there are those, like John McCain, who use their careers to promote change.”

Het chiasme is dus even puzzelen, maar dan hebt u ook een machtig overtuigingswapen in handen.

 |