Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

De stroman: Een standpunt verdraaien

In een vergadering of discussie presenteert u uw standpunt zo goed als u kunt. Een zeer gemene inbreng is dan uw standpunt net iets veranderen. Voor u het weet, bent u iets aan het verdedigen dat helemaal niet uw standpunt is. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Pas daarom op voor veranderingen aan uw standpunt, oftewel let op de stroman!

Leesles of seksles?

Een stroman komt erop neer dat een spreker uw woorden verdraait, zodat anderen eerder hem geloven. Stromangebruikers hopen dat hun voorstelling van zaken blijft hangen. Een mooi voorbeeld komt uit de verkiezingsstrijd tussen Obama en McCain. In een anti-Obamaspotje stelt McCain dat Obama ‘alomvattende seksuele voorlichting’ wil gaan invoeren voor kleuterschoolkinderen. ‘Leren over seks voordat je leert lezen? Barack Obama. Fout als het over onderwijs gaat en fout als het om uw gezin gaat.’ Zou Obama dat echt gezegd hebben?

Natuurlijk niet! Het enige wat Obama heeft gedaan, is in Illinois voor een wet stemmen die voorziet in niet-verplichte seksuele voorlichting, afgestemd op leeftijd. De echte seksuele voorlichting is in dit plan voorbehouden aan oudere kinderen. Kleuters zouden in deze plannen slechts leren hoe ze om moeten gaan met eventuele seksuele belagers en pedofielen. Dat is dus nogal wat anders…

Hohoho!

Wat nu te doen? Obama moet zich verdedigen tegen iets wat hij nooit gezegd heeft. Hij koos de aanvallende weg en sloeg terug. In zijn reactiespot probeerde hij McCains aanval te neutraliseren door te wijzen op de inconsequenties in McCains eigen woorden. In 2000 beloofde McCain zich nooit en te nimmer te zullen verlagen tot smerige campagnepraktijken, en wat doet hij nu? 

Deze tactiek is echter niet altijd de beste of de makkelijkste. Het belangrijkste is dat u de stroman herkent. Vaak begint een stroman met 'U zegt dus (eigenlijk) dat...'. Als u merkt dat uw standpunt vertekend wordt, moet u direct corrigeren. 'Ik zei X en bij mijn gesprekspartner betekent dat Y. Ik zeg echter alleen maar X, omdat...' Laat u echter vooral niet verleiden om de stroman te verdedigen!

|