Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Argumentatiecoach in nrc.next

Op opiniepagina 17 van nrc.next vindt u de Argumentatiecoach. Hierin belicht Karin Pijper waarom het uitgesproken oordeel van afgelopen maandag over het debat Obama - McCain niet per se 0-0 is.

Obama - McCain, niet 0-0 maar 0-1

In de debatanalyse van Lars Duursma en Victor Vlam (nrc.next, 29 september) werd de eindstand tussen Obama en McCain: 0-0. Wat zij bij deze analyse buiten beschouwing laten, is de prestatie van beide kandidaten zelf.

Waar Obama vorige week voortdurend punten won bij de kredietcrisis, kreeg McCain al snel de zwartepiet toegespeeld. Sommige media berichtten zelfs dat McCain de schuld was van de vertraging die het noodplan opliep.

Gezien díe situatie kunnen we concluderen dat er vrijdagavond wel degelijk een winnaar was. McCain moest zich immers terugvechten in het debat; al voor de wedstrijd begon, stond hij op grote achterstand.

Dat het hem gelukt is om uiteindelijk op 0-0 uit te komen, bewijst niet alleen dat hij in staat is zich onder grote druk staande te houden - een eigenschap die door Palin voortdurend geroemd wordt en waaraan hij nu bewijst te voldoen. Het bewijst ook dat McCain meer heeft gewonnen in dit debat dan Obama.

In het debat zelf mag dan geen direct winnaar zijn aan te wijzen, de uitslag van dit debat binnen de hele verkiezingsstrijd wijst toch echt in het voordeel van McCain uit. De eindstand is dan ook 0-1.Datum: 01-10-2008

|