Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Denk niet zwart-wit!

In de laatste thriller Wat te doen als iemand sterft van schrijversduo Nicci French staat een drogreden centraal. De politie gaat er in deze roman vanuit dat de hoofdpersoon een relatie had, omdat er geen bewijs is dat het niet zo is. Het boek toont uiteindelijk aan waarom dit argument nergens op slaat, en sluit daarmee mooi aan bij Frank Boeijen: denk niet zwart-wit!

Van zwart naar wit

'God bestaat niet, want er zijn geen bewijzen dat hij bestaat.' Hier bezondigt iemand zich aan een drogreden van de ontkenning (ad ignorantiam). Hij stelt dat iets waar is, omdat het tegendeel (nog) niet bewezen is. Dat is natuurlijk onjuist. Als iets niet wit is, betekent het niet automatisch dat iets zwart is. En andersom. Zwarte gaten waren er ook al, voordat wij ze konden zien.

Rol in het plot

Afbeelding boek Nicci FrenchIn het boek Wat te doen als iemand sterft gaat de politie ervan uit dat Ellies echtgenoot een verhouding had. Hiervoor hebben ze echter geen bewijzen. Na de dood van haar echtgenoot probeert Ellie te bewijzen dat Greg geen relatie had.

De politie begaat dus impliciet een drogreden: hij heeft een relatie gehad, want er zijn geen bewijzen dat het niet zo is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij automatisch een relatie heeft (omdat er toevallig een onbekende vrouw in zijn auto zat).

Tactiek

U hoeft zich echter niet zoals Ellie aan uw tegenstander te onderwerpen. Belangrijk is dat u uit het zwart-witdenken stapt:

  • Stap 1: Bevraag direct waarop de persoon zijn standpunt baseert. Welke aanwijzingen heeft hij zelf voor het standpunt?
  • Stap 2: Geef met een simpel tegenvoorbeeld de onjuistheid van de argumentatie aantonen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de vergelijking met zwart-wit of zwarte gaten gebruiken.
Natuurlijk kunt u ook zelf het tegendeel gaan aantonen. Dat is meestal echter een onmogelijke zaak. Ellie is bijvoorbeeld overgeleverd aan de politie en moet daarom 303 pagina's lang haar best doen om het tegendeel te bewijzen. Of dat uiteindelijk lukt, moet u zelf maar gaan lezen.

|