Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Ik ben zo zielig!

Al je geld verloren in de kredietcrisis, geen energie meer vanwege de klimaatcrisis, je huis onverkoopbaar vanwege het instortingsgevaar in de huizenmarkt...en daarom moet ik je helpen? Deze week net als een andere emotionele drogreden een alarm voor emoties als argument: de zieligheidsdrogreden (ad misericordiam).

Medelijden

Een van drie klassieke overtuigingsmiddelen is pathos. Je roept dan medelijden op bij je publiek. Als je dit middel gebruikt om een bepaald standpunt aan de man te brengen, gebruik je een gevaarlijk argument. Je argumenteert immers niet met inhoud, maar met emotie. Eigenlijk vraag je: wil je dit aannemen, want ik ben zo zielig?

Het einde nabij

Een beroep op zieligheid is tijdens deze kredietcrisis aan de orde van de dag. Beleggers die tonnen zijn verloren, moeten geholpen worden, want: 'We zijn zo veel geld kwijt.' Natuurlijk is dat bedroevend, maar bracht beleggen niet altijd een risico met zich mee? Een beroep op medelijden is onvoldoende bewijs om iets gedaan te krijgen.

Ook op kleinere schaal hebt u vast wel eens te maken gehad met deze drogreden. 'Je moet het wel met mij eens zijn, want mijn hond is gisteren overleden/ik heb vreselijke hoofdpijn/ik heb het zo verschrikkelijk druk/ik weet echt niet meer hoe ik verder moet?'

Meeleven

Hoe reageert u? Als u weer een klusje in uw maag gesplitst krijgt? Van die collega die altijd wel wat heeft. 

  • Wees meelevend. Geef vooral aan hoe vreselijk u het allemaal vindt. 
  • Bevraag hoe er een relatie ligt tussen de situatie en het standpunt. Als het standpunt niets met de situatie te maken heeft, hoeft u zich daar niet bij aan te sluiten. 
  • Geef aan dat u ondanks de vreselijke situatie geen reden ziet om akkoord te gaan. Of ga wel akkoord en maak gebruik van de overtuigingstactiek Wederkerigheid.
Betekent dit nu dat we geen garantieregeling voor spaarders en beleggers moeten treffen? Nee. Maar die garantieregeling moet wel om de juiste redenen worden getroffen (het redden van de economie bijvoorbeeld). Of we moeten iets moois terugkrijgen van de beleggers.

|