Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

ARGUMENTATIECOACH-QUIZ

Bent u een argumentatie-expert? Beantwoord de 10 vragen en zie hoe u scoort! Scoort u een 10? Dan bent u inderdaad een crack!

1. Stel: u wilt uw collega ervan overtuigen dat het een wijs besluit is om naar een ander administratiesysteem over te stappen. U kunt hiervoor verschillende goede argumenten bedenken. Welk aantal argumenten is in theorie het sterkst?
Twee argumenten
Drie argumenten
Zeven argumenten

2. Veel reclames gebruiken beroemde personen om hun product te verkopen. Zo prees Louis van Gaal een mediaketen aan en maakt Inge de Bruijn nog steeds reclame voor Kika, een stichting voor zieke kinderen. Wanneer werken deze aanprijzingen nu het beste?
Als de beroemdheid bekend staat als een aardige of goede persoonlijkheid, of als het publiek zich kan identificeren met de beroemdheid.
Als de beroemdheid heel bekend is of echt affiniteit met het product heeft.
Als de beroemdheid heel bekend is, of als het publiek zich kan identificeren met de beroemdheid.

3. Stel: u weet in een discussie echt niet meer hoe u zich tegen argumenten van uw gesprekspartner kunt verdedigen, maar u wilt wel zo veel mogelijk collega’s aan uw kant krijgen. Wat kunt u dan het beste doen?
Stil zijn: onzin uitkramen overtuigt niemand.
Alleen maar vragen stellen aan uw gesprekspartner en zijn vragen negeren: hij kletst zich dan vanzelf wel vast.
Uw eigen standpunt zoveel mogelijk bespreken: degene die het meest aan het woord is geweest, lijkt vaak ook de overtuigendste te zijn.

4. Wat is het standpunt in het volgende fragment?

Dames en heren, de Nederlandse onderwijsresultaten behoren op veel gebieden al tijden tot de beste van de wereld. Van de 25 landen die toetsen in het voortgezet onderwijs lieten uitvoeren, kwam Nederland voor wiskunde op de zevende en voor natuuronderwijs op de achtste plaats. Nederlandse onderzoekers publiceren relatief veel en hun publicaties zijn van hoog niveau - gezien de citatiescore.

De Nederlandse onderwijsresultaten behoren op veel gebieden al tijden tot de beste van de wereld.
Van de 25 landen die toetsen in het voortgezet onderwijs lieten uitvoeren, kwam Nederland voor wiskunde op de zevende en voor natuuronderwijs op de achtste plaats.
Nederlandse onderzoekers publiceren relatief veel en hun publicaties zijn van hoog niveau - gezien de citatiescore.

5. De argumentatie in: Waarom zijn die kleren hier zo duur? Omdat we er zo weinig verkopen. Waarom verkopen jullie er dan zo weinig? Omdat ze zo duur zijn! is geen goede argumentatie, omdat:
De spreker geen enkele onderbouwing voor het standpunt geeft.
De spreker als onderbouwing het standpunt geeft.
De spreker als argument een mening geeft: ‘weinig’ en ‘duur’ zijn immers voor iedereen verschillend.

6. Hoe vaak zeggen we voor de vakantie niet: Je kunt de auto beter laten controleren, want we gaan volgende week op vakantie? Iedereen begrijpt meteen wat hier achter zit. Toch is de essentie van de argumentatie in deze uitspraak verzwegen. Dit noemen we het 'verzwegen argument'. Wat is het verzwegen argument in de uitspraak: De Toppers gaan hoge ogen gooien op het Songfestival, want hun liedjes zijn zo uitbundig?
Liedjes van de Toppers zijn uitbundig.
Uitbundige liedjes scoren goed op het Songfestival.
Liedjes van de Toppers scoren goed op het Songfestival.

7. Stel dat u een toespraak zo begint: Dames en heren. Ik ben heel blij dat u hier bent. Samen wil ik vandaag namelijk naar de ontwikkelingen in ons bedrijf kijken: het verleden, het heden en de toekomst. Waarom is dit dan een goede inleiding van uw toespraak, als we de retorische inzichten en actueel onderzoek mogen geloven?
De inleiding vervult de drie belangrijkste functies: deze trekt de aandacht, noemt het publiek en stemt welwillend.
De inleiding vervult de drie belangrijkste functies: deze trekt de aandacht, noemt het publiek en geeft informatie over de inhoud.
Deze inleiding vervult de drie belangrijkste functies: deze trekt de aandacht, stemt welwillend en geeft informatie over de inhoud.

8. Het is u vast eens overkomen: een briljant idee dat u enthousiast hebt aangedragen, wordt direct naar de prullenbak verwezen met het volgende argument: Daar kunnen we niet aan gaan beginnen, want niemand begint daaraan. Wat is dan een constructieve reactie op deze argumentatie?
Als iedereen in de sloot springt, spring je er dan ook in?
Mijn oma is ook dood.
Waarom zouden wij niet doen wat anderen niet doen?

9. Volwassenen maar ook kinderen argumenteren vaak met vergelijkingen. Welke van de volgende argumenten is volgens de moderne argumentatietheorie een sterk vergelijkingsargument, als de spreker een twaalf jaar oud meisje is?
Mag ik morgen ook naar dat feestje? Want Sandra, mijn zeventien jaar oudere zus, mag ook.
Mag ik morgen ook naar dat feestje? Want mijn vriendinnetje mag ook.
Mag ik morgen ook naar dat feestje? Want mijn tweelingzusje mag ook.

10. Welk argument overtuigt volgens onderzoek van Cialdini de meeste gasten van een hotelkamer om hun handdoeken te recyclen en niet op de grond te gooien voor de was?
Gebruik uw handdoek een tweede keer, want dat is beter voor het milieu.
Gebruik uw handdoek een tweede keer, want dat doet 66% van onze gasten.
Gebruik uw handdoek een tweede keer, want dat deed de gast voor u in deze kamer ook.

Wilt u zo vriendelijk zijn de volgende vragen te beantwoorden?
Voorletters:  *
Achternaam:  *
Tussenvoegsel:  *
Geslacht:
Bedrijfsnaam:  
Adres:  
Postcode:  
Plaats:  
E-mailadres:  *
Telefoonnummer:  
Stuur de antwoorden op de quiz ook per email naar me toe:  
Stuur mij meer informatie over de producten op deze site:  

Hoe bent u op de site van de Argumentatiecoach terechtgekomen?:
Velden met een * zijn verplicht.