Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Verschrikkelijk niet waar?!

Verschillende emoties vinden we terug in de drogredenen. Bent u bij een roep op medelijden slachtoffer, bij de wenselijkheidsdrogreden bent u een beoordelaar. 'Dat kan niet waar zijn' is de meestgebruikte variant van deze drogreden (ad consequentiam). Iemand zegt eigenlijk: 'Dit mag niet gebeuren, want dat is verschrikkelijk.' En dat slaat nergens op! 

Dat kan niet het geval zijn!

Een wenselijkheidsdrogreden (appeal to consequences) is een beroep op de gevolgen doen. Omdat iets wenselijk of onwenselijk is, mag het niet waar zijn. De vrouw van een verdachte: 'Mijn man mag niet veroordeeld worden, want dan ben ik met een moordenaar getrouwd.' En dat kan natuurlijk niet het geval zijn!

Allemaal slachtoffers

Dat deze argumentatie geen hout snijdt, mag duidelijk zijn. Het is natuurlijk heel vervelend als je ineens met een moordenaar getrouwd bent, maar dat is nog geen reden om te twijfelen aan het standpunt. Het is heel erg dat we straks allemaal last hebben van de klimaatverandering, maar dat is geen reden om de verandering te ontkennen.

Een echt argument wordt alleen gegeven met inhoud. Daarvoor moeten we kijken naar oorzaak-gevolg en niet naar de (on)wenselijkheid van het gevolg. 'Is deze man echt wel een moordenaar?' is immers de hoofdvraag. Deze echtgenote kan daarom beter argumenteren: 'Mijn man mag niet veroordeeld worden, want hij heeft het niet gedaan.'

Terug naar de inhoud

Als u iemand tegenover u hebt die zich op deze drogreden beroept, concentreert u zich dan vooral op de relatie zelf. Kijk voorbij de emotie en controleer of er geen 'echte' redenen zijn om het standpunt af te wijzen.

Het veelgebruikte voorbeeld: 'Dit kan echt niet waar zijn, want dat zou verschrikkelijk zijn.' Een mogelijke reactie: 'Ja, dat zou inderdaad verschrikkelijk zijn. Maar dat betekent nog niet dat het niet waar is!'

|