Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

The real victory

Vannacht hield Obama zijn Victory Speech voor een emotioneel publiek in Chicago. De speech is andermaal het bewijs dat we met Obama andere tijden tegemoet gaan: tijden waarin Amerika een president heeft die schitterende speeches kan houden. Argumentatiecoach maakte een analyse van de speech.

Tonight is the answer

Obama’s inleiding voldoet aan twee belangrijke functies. Met zijn inleiding trekt hij allereerst de aandacht. Obama koppelt drie twijfels aan elkaar en geeft hierop het antwoord:

'If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.'

De twijfels zijn bovendien opgebouwd in een tricola en een climax, stijlfiguren die een speech sterker maken. De pauzes die Obama tussen de verschillende twijfels legt, maken de stijlfiguren overtuigender. Het publiek heeft even tijd om ze te bevatten. Als klapstuk volgt dan het antwoord: ‘tonight’. En daarop reageert het publiek met applaus.

It belongs to you

Maar Obama’s inleiding doet meer. Zo stemt hij zijn publiek ook welwillend. Hij laat namelijk blijken dat hij weet hoeveel moeite het heeft gedaan om te stemmen.

‘…by people who waited three hours and four hours, many for the first time in their lives, because they believed that this time must be different, that their voices could be that difference.’

Daarbij geeft hij ook direct aan dat hij iets gemeenschappelijks met de kiezers heeft. Ze weten allebei hoe belangrijk deze dag was. Bovendien krijgt het publiek het gevoel dat iedereen iets heeft bijdragen: ‘their voices could be that difference.’

Dit verstrekt hij later door zijn publiek boven alle belangrijke mensen te plaatsen. Natuurlijk bedankt hij zijn vrouw, zijn kinderen en zijn running mate. Obama bedankt zelfs zijn strategen. Maar bovenal:

‘I will never forget who this victory truly belongs to. It belongs to you. It belongs to you.’

Opnieuw zien we hier een drieslag, en dit keer zelfs een repetitio. Een letterlijke herhaling van ‘belongs to.’ En aan wie dan wel? Aan u: luisteraar, publiek, medewerker.

We'll get there

Het hoofdpunt in Obama’s speech is: ‘I promise you, we as a people will get there.’ Voordat hij dit standpunt presenteert, schetst hij de achtergrond: een wereld vol problemen en uitdagingen. Dit doet hij op een persoonlijke manier. Ieder probleem wordt gepersonificeerd. De oorlogen zijn de dappere Amerikanen die hun leven riskeren in Afghanistan en de kredietcrisis zijn de ouders die zich ’s nachts afvragen hoe ze hun hypotheek moeten betalen.

De weg naar succes is lang, maar ons doel gaan we bereiken. Die hoopvolle boodschap staat centraal in zijn speech. Ondanks alle problemen gaan we samen het doel bereiken: ‘block by block, brick by brick, calloused hand by calloused hand.’ Let op de drieslag, die aan het einde opnieuw personen naar voren brengt.

Bovendien verwijst Obama voor deze boodschap terug naar Lincoln en 221 jaar Amerika:

‘As Lincoln said to a nation far more divided than ours, we are not enemies but friends. Though passion may have strained, it must not break our bonds of affection.’

We moeten het samen doen. Allemaal. Zelfs tegen de mensen die niet op hem gestemd hebben, zegt hij: ‘I’ll be your president too.’  Hiermee maakt Obama zich onderdeel van de grotere missie: we komen er, als we samenwerken en oude tegenstrijdigheden opzij zetten. En ik ben de eerste die dat doet.

Yes we can

Als symbool van zijn boodschap beschrijft Obama Ann Nixon Cooper. Een vrouw die alle ontberingen van 100 jaar Amerika voorbij heeft zien komen. Moment na moment, waarop mensen zeiden: ‘Yes we can.’ En nu is zij gaan stemmen. Zij heeft deze verandering ook bewerkstelligd:

‘And this year, in this election, she touched her finger to a screen, and cast her vote, because after 106 years in America, through the best of times and the darkest of hours, she knows how America can change. Yes we can.’

Yes we can. Dat thema stond centraal in Obama’s campagne en staat centraal in deze speech. Pakkende tricola, mooie climaxen, persoonlijke beelden van grote gebeurtenissen. Het zit allemaal in deze Victory Speech. En daarmee vormen ze het bewijs dat een goed team met een goede spreker kan zorgen voor schitterende speeches. Yes, we can.

Karin PijperDatum: 05-11-2008

|