Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Emotioneel argumenteren: chanteren of dreigen

Ouders zijn experts op dit gebied: 'Als je nu niet lief bent, mag je niet later naar bed.' of 'Als je een ijsje wilt, moet je nu wat liever zijn.' Met emoties een discussie willen winnen, is gevaarlijk argumenteren. Een drogreden bij uitstek: het dreigement of de chantage (de drogreden ad baculum).  

Dreigend winnen

Als je je gelijk niet meer kunt halen op basis van inhoudelijke argumenten, kun je het dreigement inzetten. Vooral als je op een hogere positie in de machtsladder zit, kun je je publiek dwingen om je standpunt aan te nemen. Deze manier van argumenteren is natuurlijk onredelijk, maar vaak wel effectief. Je luisteraar of lezer is immers zo bang voor de negatieve gevolgen, dat hij of zij met je standpunt akkoord gaat.

Angst

Dat angst een overtuigend middel is om mensen tot een standpunt te bekeren, bewijzen vele voorbeelden. Uitspraken als 'God bestaat; als je dat niet gelooft, ga je niet naar de hemel' of  'Als je niet op tijd thuis bent, mag je nooit meer uit', bewijzen regelmatig hun effectiviteit.

Maar ook op politiek terrein is het dreigement een veelgebruikte drogreden. Op strategisch niveau kan een leider dreigen een krant te verbieden of een site op te heffen, als deze media het niet met hem eens zijn. Of het dreigen met ontslag van een minister of kamerlid, als iemand zich niet bij de mening van een partij aansluit.

En in discussies komt de drogreden ook voor: zowel in politieke discussies als in discussies op televisie. Volg een serie als House en het volgende komt voorbij: 'Ik denk dat we een lumbaalpunctie moeten doen.' 'Ik denk van niet.' 'We gaan een lumbaalpunctie doen: ik ben de baas van jouw baas, dus ik bepaal wat we doen.'

Niet bang zijn

Maar hoe ga je nu om met die eisers? Met mensen die in een discussie eisen dat ze gelijk krijgen. Allereerst: weeg het dreigement zorgvuldig af. Als je baas met ontslag dreigt, moet je je natuurlijk afvragen hoeveel de inhoudelijke discussie je waard is.

Ten tweede: beoordeel de kans op de negatieve gevolgen. Hoe groot is de kans dat je ouders je inderdaad nooit meer laten uitgaan? En daarna: reageer inhoudelijk. Keer terug bij het inhoudelijke punt. 'Maar waarom denk je dan dat God bestaat?' of 'Waarom vind je dan dat ik niet meer uit mag?'

Weg met emoties

Samengevat: ga zorgvuldig om met dreigementen, maar weer deze emotionele drogreden uit de discussie. Kies voor inhoud en niet voor de emotionele motivatie die als ondersteuning wordt ingezet.

Emoties in een discussie moet u echter wel voldoende aandacht geven, zolang u ze maar niet als argument worden opgevoerd.

|