Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Wees weerbaar! Aanvallen en verdedigen (2)

Natuurlijk wordt ook u in een debat weleens aangevallen. In zo’n geval is het zaak dat u snel analyseert met wat voor een aanval u te maken hebt. Door hierin inzicht te hebben, wordt het pareren van de aanval door adequaat te reageren eenvoudiger. Een overzicht van de mogelijke scenario’s.

Scenario 1: u wordt aangevallen op uw standpunt

Een aanval op uw standpunt is vanuit sprekersperspectief zeer onwenselijk. U wordt immers uw recht op uw mening ontzegt. De enig juiste reactie is hier dan ook dat u direct benadrukt wat er niet wordt aangevallen, namelijk uw argumentatie. Ik begrijp dat u mijn standpunt niet deelt. Laten we het daarom eens hebben over mijn argumenten, zou uw reactie moeten zijn.

Scenario 2: u wordt aangevallen op uw argumentatie

Een aanval op uw argumentatie is namelijk het mooiste wat er is: immers, als u zich goed hebt voorbereid, kunt u nu met uw onderschikkende argumenten komen. Het allermooist is wanneer u uw reactie inleidt met Die vraag had ik natuurlijk verwacht, alvorens uw verdere onderbouwing te presenteren.

Scenario 3: u wordt aangevallen met een drogreden

Drogredenen steken met name in mondelinge debatten nog weleens de kop op. Het belangrijkst is dat u ze herkent. Maar roept u vervolgens vooral niet betweterig Dat is een drogreden! Daarmee laat u weliswaar zien dat u de foute discussiezet hebt herkent, maar u ontangelt het debat niet: de drogreden blijft zeuren en etteren. Het is dus zeer belangrijk dat u met een adequate reactie de drogreden zowel identificeert als onschadelijk maakt. In De Wereld der Drogredenen vindt u daartoe vele tips.

Aanval afgeslagen?

Nu u weet met welke mogelijke aanvalsscenario’s u geconfronteerd kunt worden, is het hopelijk wat makkelijker om zelfverzekerd het debat aan te gaan. Maar het herkennen van de aanval alleen is niet voldoende. En zelfs met een passende reactie bent u er nog niet. Het afslaan van een aanval vergt namelijk nog 1 beslissende stap. Daarover volgende keer meer.

|