Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Ella is Rita?

'Ella Vogelaar heeft een nieuwe baan: ze wordt actrice.' Althans, dat meldde Spijkers met koppen zaterdag. In een toneelstuk speelt Ella 'een soort Verdonk op het podium', aldus de presentator Felix Meurders. 'Dat moet heel ingewikkeld zijn.' En dat is het ook.

Complexe wereld

Ella's wereld is namelijk nogal complex. En het lijkt wel alsof Ella niet meer weet hoe ze die wereld zelf ziet. Aan de ene kant zegt ze over haar ministerschap: 'Ik zou het zo weer doen. Zelfs als ik zou weten hoe het af zou lopen.' Dat komt omdat ze 'een ontzettend drive had.'

Tegelijkertijd lijkt Ella niet zo positief te zijn als ze wil voorkomen. Zo zegt ze in hetzelfde gesprek: 'Het bijzondere is dat ik erg tevreden over mezelf ben dat ik 's avonds nog wel gewoon in de spiegel kan kijken en dan ook nog een beetje trots op mezelf kan zijn.' Let vooral op de tegenstrijdigheid tussen 'erg tevreden' en 'een beetje trots'.

Vriend of vijand

Ook is het onduidelijk wat nu precies haar rol ten opzichte van de PvdA is. Aan de ene kant vindt ze het bij de PvdA leuk. Ze doet immers mee aan het toneelstuk van PvdA-man John Leerdam. Zijn motivatie: 'Ik zag haar die donderdagavond en dacht: 'Mijn jezus, hoe gaan we zorgen dat Ella er gewoon bij blijft? Want ze is een van ons.''

Tegelijkertijd spreekt Ella zelf dreigende taal. Als Felix Meurders haar vraagt of Wouter Bos nog gebeld heeft, zegt ze: 'Daar moet je voor...mijn boek voor wachten. Dan kan je dat lezen. Half februari.' Dat wordt spannend!

Ella is Rita!

De vergelijking tussen Ella en Rita is niet geheel onterecht. Ella volgt Rita namelijk in haar manier van communiceren. Zorg voor continu schokkend, weinig inhoudelijk nieuws, lijkt haar strategie te zijn. Vandaar haar toneelrol. Dan staat ze weer in de spotlights met iets schokkends. 

Ella is dan 'de ergste blanke politiek leider die er in Zuid-Afrika is geweest...eentje die als anti-pool van dat etiket wat ik opgeplakt heb gekregen van die softe mevrouw.' Een soort Verdonk dus, meent Meurders.

Arme Ella. Van 'softe mevrouw' en 'mislukte minister' naar Verwoerd en Verdonk. Het is te hopen dat het schrijven van haar boek haar veel zelfinzicht oplevert. Dan gaat het wellicht beter met haar en hebben wij in februari ook iets spannends om te lezen.

Karin Pijper

Datum: 09-12-2008

|