Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Indeed: Thank you for arguing, Mr. Heinrichs

Jay Heinrichs bespreekt in zijn boek Thank you for Arguing. What Aristotle, Lincoln, and Homer Simpson can teach us about the art of persuasion het grootste gedeelte van de klassieke retorica. Met leuke en interessante voorbeelden is dit boek een overtuigende kennismaking met retorica.

Aanval en verdediging

Heinrichs' boek splitst zich op in twee kernactiviteiten: aanval en verdediging. Aan deze thema's wijdt hij verschillende hoofdstukken, die allemaal beginnen met een pakkend citaat van een (retorische) beroemdheid. Per hoofdstuk beschrijft de auteur overtuigingstechnieken met voorbeelden. In de kantlijn vindt de lezer bovendien vaak concrete tips voor het overtuigen tijdens bijvoorbeeld een vergadering of speech.

Passie voor retorica

In het hele boek weerklinkt de passie van Heinrichs voor de retorica. Dat blijkt niet alleen uit de inleiding, waarin de auteur zegt: 'catch from the relics of ancient oratory those unresisted powers.' Ook door zijn persoonlijke en originele voorbeelden (Hoe overtuig ik mijn zoon dat hij tandpasta haalt?), en zijn  benamingen van technieken ('the brainy one, the big sister who gets top grades in high school' voor logos bijvoorbeeld) haalt Heinrichs de klassieke retorica naar de 21e eeuw.

Verlies structuur en nuance

Heinrichs' passie zorgt er echter wel voor dat de structuur van de hoofdstukken zelf onduidelijk blijft. De lezer hopt van techniek naar techniek en mist soms de rode draad. Bovendien verliest Heinrichs hier en daar de nuance. Hij meldt bijvoorbeeld wel 'This is more difficult than it sounds', maar helpt de lezer niet problemen te voorkomen.

Conclusie

Heinrichs' boek is zeker de moeite waard voor iedereen die kennis wil maken met de schatkist die retorica biedt. Op een leuke, interessante manier maakt hij allerlei technieken inzichtelijk. Bovendien krijg je tips waarmee je in de praktijk direct aan de slag kunt.

Voor de lezer die echter precies wil weten welke techniek je in welke situatie het best kunt toepassen, biedt Heinrichs onvoldoende details en ondersteuning. Dit boek is dus vooral een handige kennismaking, waarna je je verder kunt verbeteren met een goede training of verdiepende literatuur.  

Dit boek moet je lezen om:

  • te weten dat je punten kunt verliezen om de discussie te winnen
  • de overtuigingsdrieslag te kennen: aandacht, aanvaarding en actie
  • te leren waarom je altijd jezelf moet blijven
Karin Pijper

|