Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Glashelder en superschoon: overdrijvingen werken

Interpolis. Glashelder is een overdrijving in de lange reeks van slogans . Reclamemakers maken in hun advertenties veelvuldig gebruik van de overdrijving. Waarom? Omdat overdrijvingen overtuigen in advertenties. U moet dan wel kiezen voor een semantische of stilistische overdrijving. Dit blijkt uit de eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de overdrijving in advertenties.

Soorten overdrijvingen

De ene overdrijving is de andere niet. U kunt immers overdrijven door de overtreffende trap te kiezen ("Het beste onder de zon"), maar u kunt ook overdrijven met een andere aanprijzing ('De zuivelste verwenners' in plaats van 'De beste verwenners'). Dit noemen we semantische overdrijvingen.

Daarnaast bestaan er ook nog stilistische overdrijvingen. Bij dit type overdrijving voegt u een (bij)zin of een vergelijking toe: 'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees!' of 'Het is tijd voor een bank die het anders doet, het is tijd voor de Rabobank.'

Kies voor de s-overdrijving

Uit onderzoek blijkt dat de semantische en stilistische overdrijvingen beter werken dan de overtreffende trap. Het maakt daarbij niet uit of u de overdrijving aan het begin of aan het einde van uw advertentie plaatst. Als u met uw overdrijving maar een poŽtische verdieping aan de eigenschap of het product toekent.

Interessant is bovendien dat er tussen beide s-overdrijvingen geen verschil zit qua overtuigingskracht. Wel is het zo dat stilistische overdrijvingen door een ouder publiek meer gewaardeerd worden. In beide gevallen is uw lezer of luisteraar echter positiever over uw product/organisatie/advertentie. Kies dus voor een slimme overdrijving, kies de s-overdrijving!

|