Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Your weekly address analyzed 17

Van Obama leren we deze week hoe u kunt spelen met bekende quotes in een speech. Literatuur, muziek en film: allemaal onuitputtelijke inspiratiebronnen voor een goede speechtekst. Maar hoe maakt u daar echt iets speciaals van? Dat leert Obama u in zijn zeventiende Weekly Address.

Ich bin ein...

Arnold Schwarzenegger'I'll be back', 'Ich bin ein Berliner' of 'I have a dream that one day...': allemaal beroemde uitspraken die u heel goed kunt omvormen of gebruiken voor uw speech. Als u bijvoorbeeld even wat papieren moet pakken, 'I'll be back' op de toon van Arnold Schwarzenegger. Of uw kernboodschap verpakken in een nieuwe variant van 'Ik ben/Ich bin/ I am...' of 'I have a dream that one day our company.'  Als u zo'n eigen variant maakt, noemen we dat een allusie.

And then there was...

Waarom werken nieuwe quotes zo goed? Dat heeft vooral te maken met herkenbaarheid. Als je iets herkent, onthoud je het beter. Het is dus slim om uw hoofdboodschap te koppelen aan een bekende quote: op die manier hebt uw meer kans dat uw publiek uw verhaal onthoudt.

Er is wel een belangrijke voorwaarde voor effectief quotegebruik. U moet goed bepalen of de quote goed aansluit bij uw publiek. Een Shakespeare-quote zal bij jongeren immers minder goed landen dan een quote van Schwarzenegger.

To talk than not to talk

Obama kent de positieve effecten van deze 'nieuwe' quotes ook. Deze week is zijn Address een vrij saaie, inhoudelijke beleidsspeech. Maar dan is daar plotseling de zin: 'I have always believed that it is better to talk than not to talk'. Een zin die blijft hangen.

'To talk than not to talk' is om twee redenen een juweeltje. Allereerst is er natuurlijk de associatie met Shakespeares Hamlet. Maar de quote is vooral mooi vanwege Obama's variatie. Niet alleen heeft hij een eigen handeling gekozen, de zin is meer dan een neutrale keuze: het een is echt beter dan het ander.

En u?

Natuurlijk kunt u dit ook. Er zijn immers zoveel bekende citaten en spreuken, dat er altijd wel eentje is die u kunt veranderen of vervangen. Voor inspiratie kunt u bijvoorbeeld hier terecht. Of u neemt net als de echte speechschrijvers altijd een notitieboekje mee. Maar u kunt ook altijd de hulp inroepen van een van onze coaches.

Karin Pijper

Datum: 19-05-2009

|