Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Argumentatiecoach in Onze Taal

Deze maand vindt u de Argumentatiecoach in tijdschrift Onze Taal. Arjen van Veelen verzamelde in het artikel 'Wéés het argument' allerlei nuttige tips en trucs over argumenteren. Argumentatiecoach Karin Pijper legt drie overtuigingsstrategieën uit: de salamitactiek, de Nestoriaanse orde en de want/dus-controle.

Salamitactiek

Bij de salamitactiek zorgt u ervoor dat uw gesprekspartner zo vaak 'ja' heeft gezegd, dat het heel lastig wordt om op uw uiteindelijke standpunt 'nee' te zeggen. Deze tactiek kunt u goed gebruiken bij onderhandelingen.

U stelt bijvoorbeeld eerst allerlei vragen, waarvan u weet dat het antwoord op deze vragen positief is: 'Bent u tevreden over ons product?' 'Vond u onze snelheid voldoende?' 'Hebben onze medewerkers u prettig geholpen?' Daarna stelt u de hoofdvraag: 'Wilt u in de toekomst opnieuw met ons samenwerken?' Grote kans dat het antwoord dan opnieuw 'Ja' luidt.

Nestoriaanse orde

Is de salamitactiek vooral inhoudelijk, de Nestoriaanse orde richt zich op de structuur van de argumenten. Volgens deze orde presenteer je eerst een argument dat je sterk vindt (maar niet het sterkste), bespreek je dan een argument dat je minder sterk vindt en sluit je af met je sterkste argument.

Deze volgorde wordt vaak geadviseerd in de literatuur en is al eeuwenoud. Oorspronkelijk komt de volgorde namelijk van legeraanvoerder Nestor die zijn troepen op deze manier rangschikte.

Want/dus-controle

Wilt u uw argumenten makkelijk controleren, dan is de want/dus-controle een goed begin. Een standpunt en argument moeten door beide woorden gekoppeld kunnen worden. Pas dan is er sprake van goede of overtuigende argumentatie.

In Onze Taal illustreert Karin hoe u dit toepast. Jammer genoeg is in het artikel iets misgegaan met de voorbeelden. De correcte voorbeelden zijn als volgt:

  • Een goed argument is 'Het regent, dus de straten zijn nat.' Je kunt immers ook zeggen: 'De straten zijn nat, want het regent.'
  • Een minder goed argument is 'Er zijn fouten gemaakt in de voorraadbeheer, want er was geen controle.' Als je namelijk de dus-verbinding probeert, krijg je 'Er was geen controle, dus er zijn fouten gemaakt in de voorraadbeheer.' Uit deze laatste zin blijkt dat de oorzaak-gevolgrelatie lang niet zo sterk is als het eerste voorbeeld.

Onze Taal kopen!

Meer weten? Lees dan het volledige artikel. U vindt het tijdschrift Onze Taal bij de betere boekhandel. Naast het artikel met argumentatietips vindt u deze maand ook een artikel over de ontwikkelingen in Nederlandse speeches.

Wilt u nog veel meer tips? En deze direct kunnen toepassen in uw praktijk? Geef u nu op voor een van onze trainingen.

Datum: 09-06-2009

|