Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Vakantie kiezen: volg het discussiemodel

De vakantie. Bron van eindeloze discussies: ver weg of dichtbij, auto of vliegen, caravan of tent…Bovendien beslissen veel mensen met gelijke stem: wij als kinderen hadden thuis ook altijd wat in te brengen. Om crises te voorkomen biedt het discussiemodel handige handvatten. Zo blijft de vakantie bepalen dit jaar een gezellige bezigheid. 

Stap 1: Bepaal de basis

Bedenk vooraf welke criteria u hebt. Wat vinden we belangrijk? Mooi weer, dichtbij, laag budget. Daarmee stelt u een gemeenschappelijke basis vast, die ervoor zorgt dat u in een latere fase niet eindeloos hoeft te discussiëren. De vader die na alle plannenmakerij roept dat ‘het allemaal te duur is’, is dan op voorhand uitgeschakeld.

Stap 2: Presenteer uw keuze

Iedereen nomineert één of twee bestemmingen die (zoveel mogelijk) voldoen aan de gekozen criteria. Iedere bestemming is een standpunt: je legt aan elkaar uit waarom deze bestemming het beste is. In deze confrontatie- en argumentatiefase bespreek je de mogelijkheden met elkaar.

Stap 3: Laat de voorpret beginnen!

Uit de bestemmingen maakt u een keuze: welke sluit het beste aan bij uw criteria? Bestemmingen die buiten de criteria vallen, vallen af. Als er twijfel bestaat tussen meerdere bestemmingen, kunt u stemmen.

Schools?

Na het lezen van dit artikel denkt u wellicht: wat een schoolse bedoening! Maar alle stappen voert u nu ook uit: avondenlang met reisgidsen op de bank wikken, wegen en bespreken. Met dit model gaat het efficiënter en beleeft u meer voorpret. En het extra voordeel: u hebt direct een handig model in handen om iedere discussie op een constructieve manier te voeren. 

|