Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Debatteren: wie behoudt het overzicht?

De vele (lijsttrekkers)debatten van de afgelopen tijd wekten bij vele analisten irritaties:  te veel gericht op de soundbite, elkaar vliegen afvangen en op de man spelen. In de debatten na de debatten werd alle falen uitbundig belicht. Opvallend in al deze analyses was het totaal ontbreken van misschien de belangrijkste debatvaardigheid: debatteren op metaniveau.

Scheidsrechter gevraagd

Het grote probleem met veel debaters is dat ze te veel bezig zijn hun eigen punten te maken of de punten van hun tegenstander fel ontkrachten (al dan niet in opdracht van hun spindoctor). Natuurlijk zijn dat een belangrijke debatvaardigheden, maar het zijn zeker niet de belangrijkste. Een goede debater geeft er namelijk  ook blijk van goed te kunnen luisteren. Dit doet hij bijvoorbeeld door expliciet ‘de score bij te houden’. Een goed debat kan niet zonder goede scheidsrechter. En wanneer de debatleider het niet doet, zorg er dan  alstublieft zelf voor dat u de debatscore bijhoudt.

Goal!

Want wat hebt u eraan wanneer u een punt binnenhaalt, maar niemand dat punt telt? Of wanneer u bij een open kans toch per ongeluk naast schiet? Of wanneer u het allang eens bent met uw tegenstander, maar de wedstrijd maar gewoon blijft doorgaan? Kortom: tel de goals en wees een scorebord. 

Zelf leren?

Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Toch is het bijhouden van de score, oftewel debatteren op metaniveau, van essentieel belang. Vandaar dat wij daar ook fors op inzetten tijdens onze trainingen. U leert debatzetten op waarde te schatten en te doorzien, zodat het debat echt in de hand kunt houden: als speler en als scheidsrechter. Wilt u uw eigen debatvaardigheden verbeteren en ook leren te debatteren op metaniveau? Kom dan naar onze training Debatteren en discussiëren. Debatteren op metaniveau is daarin een zeer belangrijk onderdeel.

Tips

En heel concreet kunt u tijdens een debat ook deze tips benutten:

  • Goed debatteren  is vooral goed luisteren.

  • Blijf bij uw eigen punten en houd uw doelpunten bij.

  • Geef ook toe wanneer u verkeerd zit en tel ook de tegengoals.

  • Benoem overeenstemming expliciet: daar zijn we het dus over eens.

Henri Raven

Datum: 10-06-2010

|