Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

De echte leider wint! Of niet?

De afgelopen verkiezingen draaide vrijwel ieder debat om leiderschap. Wilders, Pechtold en Halsema: allemaal vielen ze een andere lijsttrekker aan op deze kwaliteit. Cohen beriep zich op zijn leiderschapskwaliteiten als burgemeester en Rutte werd langzaam al premier. Welke rol speelde ethos deze verkiezingen?

Betrouwbaar en deskundig

Ethos is het sprekersbeeld. Wat vindt uw publiek van u? Vaak zijn betrouwbaarheid en deskundigheid daarbij twee belangrijke begrippen. In deze verkiezingen zagen we die twee kenmerken ook steeds terugkeren. Cohen moest zijn economische deskundigheid voortdurend bewijzen en Rutte werd regelmatig aangevallen op zijn betrouwbaarheid - 'U verdedigt de harde kant van uw programma niet'.

De grote verliezer van de verkiezingen, Balkenende, werd keer op keer een gebrek aan leiderschap verweten. Doordat vrijwel alle lijsttrekkers hem hierop aanvielen, leek zijn ethos per debat steeds verder te kelderen. Daarbij hielpen zijn acties ook niet echt: 'U kijkt zo lief' en 'Fuck drugs' verhogen iemands deskundigheid niet bepaald.

Expliciet en impliciet

De wetenschap is er nog lang niet uit wat de beste strategie voor ethos is. Moet u nu expliciet uw kwaliteiten benoemen of kunt u deze het beste strategisch aanstippen? Beide, lijkt de verkiezingsuitslag op deze strategie te antwoorden.

Aan de ene kant hebben we Emiel Roemer, die zich impliciet als leider opstelde. Hij verwees met humor naar zijn late opkomst in de politiek en bleef vooral de 'gewone' man. Dat heeft hem geen windeieren gelegd - de SP verliest weliswaar, maar staat er toch beter voor dan verwacht.

Aan de andere kant hebben we Geert Wilders en Job Cohen. Beide lieten - op hun eigen manier - expliciet hun leiderschap zien. Wilders door regelmatig te verwijzen naar zichzelf en zijn partij als leidend, Cohen door zich meerdere keren te beroepen op zijn ervaringen als burgemeester.

Zelf omgaan met uw ego?

Hoe kunt u nu het beste omgaan met uw ego, als u vergadert, discussieert of debatteert? Dat leert u tijdens onze meerdaagse workshops of persoonlijke coaching. Iedere situatie vraagt immers weer om een andere oplossing. En niet ieder ego is hetzelfde.

Onze filosofie is daarom uitgaan van uw eigen kracht. Wat maakt u tot een sterke persoonlijkheid, welke kwaliteiten kunt u benutten en hoe zet u deze in tijdens een discussie? U leert het allemaal, zonder dat we daarbij standaardtrucs gebruiken. Of u nu meer een Cohen, Roemer of Wilders bent: ethos speelt altijd een rol bij overtuigen.

Karin Pijper

Datum: 10-06-2010

|