Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Overtuigen in 2011 met Steve Jobs

Om 2011 goed te beginnen kunt u na dit eerste artikel presenteren als Steve Jobs. In het boek Steve Jobs. Hoe Steve Jobs en Apple de wereld veranderden geven drie journalisten namelijk inzicht in de presentatietechniek van Jobs. Deze techniek sluit nauw aan bij veel tips uit onze rubriek. Drie belangrijke tips zetten we voor u op een rij.

Een duidelijke vorm

'Jobs zorgt ervoor dat duidelijk is wat hij wil zeggen', vermelden de schrijvers. In dit filmpje geeft Jobs bijvoorbeeld direct aan wat het centrale thema is. Daarna presenteert hij regelmatig tussenzinnen als 'Let's start at the beginning'. Een duidelijke tijdslijn, die hij tijdens zijn hele presentatie blijft volgen. Jobs volgt daarbij keurig de 3-T-techniek, waarover u meer kunt lezen in onze rubriek Tips.

Vergelijken met cijfers

Over het nut van getallen schreven we al eerder. Jobs gebruikt ze op een andere manier, maar is ook dol op getallen. Hij visualiseert zijn producten graag met getallen: 80% smaller, 1/5 the size, 62% smaller... Bovendien vergelijkt hij tijdens zijn hele presentatie het nieuwe product met andere producten: over krachtig vergelijken gesproken.

Knallend eindigen

Het belang van een goed einde is essentieel voor de overtuigingskracht van de presentatie. Jobs heeft dat goed begrepen. Of het nu om een krachtige uitspraak 'Stay foulish' gaat, of een muzikant die je uitnodigt om je presentatie te eindigen. Het knalt aan het einde!

Verder leren presenteren als Steve Jobs? Ook online kunt u aan de slag. Zo bestaat er (een Amerikaanse) YouTube-cursus. We wensen u daarbij veel plezier!

Karin Pijper

NB. Voor dit artikel is Steve Jobs. Hoe Steve Jobs en Apple de wereld veranderden. gebruikt. Het boek is geschreven door Richard Borgman, Kim Bos en Bas Roestenberg.Datum: 04-01-2011

|