Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Vijf tips voor een overtuigende sollicitatie

Op 11 maart stond de Argumentatiecoach weer op de Nederlandse Carrièrebeurs met de workshop Overtuigend argumenteren tijdens je sollicitatie. In dit artikel vindt u vijf handige tips uit deze workshop, waarmee u direct aan de slag kunt. De complete workshop kunt u bekijken via deze link.

  1. Gebruik in uw brief en CV de drieslag. Geef drie kenmerkende persoonlijke eigenschappen, benoem drie werkzaamheden per baan en laat met drie resultaten zien hoe effectief u was op uw vorige werk.
  2. Vergeet niet dat uw gesprekspartner ook gewoon een werknemer is, met een baas die veeleisend is of aandeelhouders die van alles willen. Op die manier kunt u het sollicitatiegesprek ook echt zien als een gesprek, en niet als een ondervragingsuur.
  3. Vermijd negatieve woorden in uw brief of gesprek. Zeg liever ‘Ik ben geduldig’ dan ‘Ik ben niet ongeduldig’. Op die manier visualiseert uw gesprekspartner alleen positieve eigenschappen. Hierdoor blijft er langer een positief beeld achter.
  4. Beantwoord in uw sollicitatiebrief duidelijk twee vragen:

    ·         Waarom bent u geschikt voor de functie?

    ·         Waarom bent u gemotiveerd voor de functie binnen deze organisatie?
  5. Oordeel niet over uw eigen capaciteiten in uw brief of in het gesprek. De commissie of uw gesprekspartner beoordeelt de waarde van uw kwaliteiten. Vermijd daarom zinnen als ‘U kunt wel zien dat ik de juiste papieren heb voor deze functie’.
Karin Pijper
|