Home  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Contact  |  Zoeken

Krachtige columns schrijven

Een column schrijven is leuk, maar lastig: er zijn geen echte regels voor een column. Het genre is vrij. Er zijn veel verschillende soorten columns te vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen overeenkomsten zijn.  Een goede column is kort, krachtig, verrassend of prikkelend en kenmerkt zich door een zeer herkenbare stijl.

U en uw publiek

Iedereen herkent een column van Remco Campert direct als een Campertcolumn aan de stijl. Een column bevat altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Vandaar ons advies: blijf dicht bij uzelf als je een column schrijft en probeer uw mening te verwoorden op een manier die bij u past. Stel u voor dat u de column zou uitspreken: welke toon zou u dan aanslaan?

Prikkelende uitgangsstelling

In een overtuigende column wilt u uw lezers overtuigen van het feit dat uw visie de juiste is. Dat overtuigen begint bij het bedenken van een prikkelende uitgangsstelling. Probeer uw stelling in een column liefst uitdagend te verwoorden. Een column die als startpunt een gemeenplaats heeft, zal weinig lezers boeien. 

Een veelgebruikte techniek om een standpunt stevig neer te zetten is te overdrijven in uw standpuntverwoording. Op die manier trekt u de aandacht van uw publiek én triggert u het om verder te lezen. Kies dus liever voor het enigszins zwaar aangezette ‘Het geplande kabinetsbeleid vermoordt elke creativiteit van het Nederlandse bedrijfsleven’  dan ‘De creativiteit van het Nederlandse bedrijfsleven zal niet ten volle worden benut wanneer het huidige kabinetsbeleid ten uitvoer wordt gelegd’.

Argumenten formuleren

De tweede stap is het bedenken van enkele kort en krachtig geformuleerde argumenten. Vanwege de geringe lengte van een column is een column vaak niet het meest geëigende platform voor een bijzonder genuanceerde mening. Beperk u in een column qua argumentatie tot de laag van uw hoofdargumenten. Deze werkt u vervolgens kort uit. Bewandel ook geen zijwegen, maar focus u steeds weer op uw stelling.

Pakkend openen en krachtig sluiten

Wanneer u uw argumenten op een rijtje hebt, is uw column argumentatief gezien klaar. Om uw betoog van extra franje te voorzien, zijn ook bij een column een goede opening en een aansprekend slot van belang. In uw opening sleept u uw lezer uw column in. Aan het slot probeert u hem nog iets mee te geven dat blijft hangen, het liefst op een verrassende manier. In een column proberen schrijvers dit vaak door de spanning bij de lezer op te bouwen, waarbij aan het slot een onverwachte conclusie of stelling wordt gepresenteerd.

Henri Raven

Natuurlijk vindt u in het boek de concrete tips om te prikkelen, te verleiden, en krachtig te openen en te sluiten. Overigens verzorgt De Argumentatiecoach ook workshops Krachtige Columns schrijven. Meer informatie daarover vindt u hier.

Datum: 04-04-2011

|